Tandem

Idag har jag haft mitt första språktandem-möte med en fransk kille som heter David. Jag var lite mesig i början tills han tvingade mig att åtminstone försöka prata franska. Så vi pratade franska en stund och sen bytte vi till engelska. Han är dock grymt mycket bättre på engelska än vad jag är på franska. Men det var trevligt och konversationen flöt på fin-fint och vi ska ses snart igen. Kanske kan jag lära mig lite franska här nere ändå. Kanske,,,

Hej Högsäter!

Jag har fått höra att det sitter folk hemma i Högsäter (förutom min mor och far) och kikar in på min blogg ibland. Så trevligt. Hej på er!

Trött, så trött, men glad, så glad

Tror de orden sammanfattar mig rätt bra just nu. Trött för att det varit tre veckor fyllda med jobb och händelser för hjärnan att registrera och glad för att jag klarat av allt jag skulle göra. Plus att det faktiskt känns som om jag gjort någon nytta, som att jag faktiskt varit en tillgång och inte bara en som ser och lär. Mycket är se och lära men alltmer blir se, lära och göra vilket är fantastiskt kul.

Spenderade kvällen (det var iofs nästan natt innan jag kom hem) med att göra hemmagjord pizza å prata strunt med mina danska kompisar Helle och Lars Bo. Å så Johan såklart. Fast vi är ju så inkörda i vårt lilla komboliv att det är självklart att han ska vara med. Imorgon ska jag sova - utan att ställa någon klocka och utan att vakna mitt i natten och fundera på om jag har glömt att göra något inför morgondagens jobb. För jag vet att allt är klart. Så skönt. Nu kan jag fokusera på födelsedagspresentsletande till Magnus imorgon, mitt första språkliga tandemmöte och faktiskt hinna gå och handla mat (Sånt hinner man inte annars när man jobbar som man gör. Mataffärerna stänger 19.00 på vardagar och 17.00 på lördagar - söndagar stängt. Har blivit liiite bortskämd hemma i Sverige). 

Hade jag fått betalt hade jag stannat så länge jag bara fick. Nu måste jag åka hem för att jag inte har råd att stanna kvar längre än till mitten av juni. Ibland är det en bisarr värld vi lever i.

13 timmars gratisarbete

Idag har jag jobbat 13 timmar i sträck. Det händer att jag glömmer att jag jobbar utan att få betalt. Å andra sidan jobbar jag ju egentligen inte, utan praktikantar mig och att sitta på möten kan väl vem som helst göra. Ikväll hade jag iaf fyra fax att författa innan jag gick hem, så lite produktiv får jag vara ibland. Fast jag har ont i rumpan av dagens stillasittande på alla möten som går i varandra.

Idag var jag på ett sidoevenemang (det är sisådär 10-15 st sådana varje dag samtidigt som rådet håller på eftersom det är en massa människor från olika NGOs som deltar) där en svensk man vid namn Mats Tunehag talade. Han pratade om yttrandefrihet: Freedom of speech? - Freedom of hearing? Intressant vinkel att diskutera om det är en mänsklig rättighet att höra saker eller snarare att slippa höra saker.

Det börjar dra ihop sig inför slutet av Rådet och fredagen är avsatt för att ta alla beslut. Ska bli lite spännande att se vilka resolutioner som antas och hur de antas isf (konsensus eller röstning). Sverige sitter dock inte med i Rådet så vi har ingen rösträtt. Vi tillhör ngt som kallas WEOG (Western Europe and Other Countries) och de sju representanter vi har i Rådet detta år är Finland, Holland, Frankrike, Schweiz, Kanada, Storbritannien ochTyskland. (hoppas verkligen jag skrivit rätt nu, pinsamt vore det annars).

Lite sömn kanske inför morgondagen. 08.15 har vi morgonmöte med MR-gruppen varje morgon under Rådet där vi går igenom substansen från gårdagen och sen logistiken för dagen. Å det är jag som förbereder scheman och dokument som jag måste fixa med innan mötet på morgonen eftersom det inte går att förbereda dagen innan då OHCHR inte lägger ut alla möten på nätet förrän sent kvällen före. I morgon börjar nästa möte 08.30 uppe på FN och det är inte alltid så lätt att hinna med att komma i tid. Akademiska kvarten tillämpas ganska ofta även här.

Börjar bli lite småkär i dessa NGOs som har sina sidoevenemang över lunchtid eftersom de flesta bjuder på baguetter och dricka. Vore iofs omöjligt att få folk att lyssna under lunchtid annars eftersom mat fortfarande är en livsviktig ingrediens. Svenska MR-delegationen består just nu av 5 stycken från Sverige (min handledare Christoffer + två kvinnor från vårt kontor här, en kvinna från svenska representationen i New York och så jag - frågade Christoffer om hans manliga kollegor var avis på honom som alltid kom med ett gäng kvinnor runt sig. Han bara garvade åt mig. Han gör det titt som tätt :)). Vissa delegationer består  dock bara av en enda person. Gissar på att de delegationerna inte finns att få tag på i Genève efter fredag natt. De har nog flytt till spaanläggningar i Frankrike. Eller borde göra det åtminstone.

Snackade i bilen upp till FN om att Maslows behovshierarki verkligen gör sig påmind under Rådsmöten. Allt man vill ha är en skön säng och lite mat. Ni vet, att uppfylla basbehoven först :)

Mottagning

Ikväll har jag varit på min första mottagning. Det var en nordisk-baltisk buffé och jag har ätit god mat, druckit vin och minglat i finska residenset. Har haft tillfällen tidigare men inte riktigt känt för att gå. Nu är jag iaf glad att jag gick och har provat på det. Alla var så trevliga så och maten var mkt god. Kändes helt okej att åka tillbaka till kontoret och sätta sig en stund till efter det där. Så även om jag gick hem väldigt sent från jobbet ikväll så fick jag ju 2 timmars paus under kvällen. Trivs ju så bra och det händer så mkt skojigt hela tiden att jag bara njuter av tiden här nere.

När jag kom tillbaka till kontoret ikväll hittade jag mail från flera kompisar hemma och kompisar här i Genève i min lilla jobbinbox. Sånt gör livet ännu lite lättare.

Vad som inte gör livet lättare är mina i-landsproblem om hur jag ska undvika den algeriske killen som jag berättade om förra veckan. Idag sprang jag på honom igen och han skulle kindpussas fastän jag inte var så sugen på det. Killen har eventuellt inte borstat tänderna senaste veckan. Övervägde en kort sekund att medvetet skriva fel på mailadressen (oj vad jag skulle bli en dålig diplomat!) och avböjde vänligt men bestämt när han ville dricka kaffe. Hilde (en av de svenska delegaterna) tipsade mig om trick ur Kulla-Gulla (jag läste aldrig den, så jag vet inte) men även tips från hundkurser hon gått på (tänk dig att du är ett träd). Kul att engagera andra.

Ikväll har jag fått nyttiga tips angående jobb och relationer i framtiden. Att vara praktikant innebär inte bara att vara med på jobbdelen, utan även att få ta del av hur det övriga livet kan te sig.

Lite kuriosa sådär, så träffade jag på en av lärarna från min skola i Bromma: Jesper Hansén som föreläser på MR-prog. Kunde inte låta bli att tänka tillbaka på när vi hade spelet om Världshandeln i en av kurserna i höstas då vi simulerade en WTO-förhandling och Jesper agerade säkerhetsvakt bara för att vi skulle få ett hum om hur det går till i verkligheten. Verkligheten är densamma på riktigt :) Fast bara under rådet där man får gå igenom metalldetektor, lämna ifrån sig väskan som ska röntgas etc - precis som på flygplatser. Man får ha med sig vattenflaskor in, men inget ät- eller drickbart i övrigt. Ska bli skönt när rådet är slut och man kan börja ta med sig cola och snacks in. (Det får man självklart inte då heller, bara att ingen kontrollerar det). Börjar bli rätt tjenis med säkerhetsvakterna nu eftersom man springer ut och in där minst 4 ggr om dagen (oftast snarare 10).

Skönhetssömn var det. Eller ngt...

Dagens låt

Fick länken i mail från Magnus i morse och mailet hade titeln "Dagens låt". Jag är beredd att hålla med.

Enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=NjQXMZe2ouk

Mest osexigt?

Jag hävdade igår att killar i speedos förmodligen är det mest osexiga som finns. Helle vägrade gå med på det och kontrade med att både tyngdlyftardräkt och brottardräkt är värre. Igår hade hon nästan övertygat mig. Ikväll, efter att ha varit och simmat är jag återigen ganska säker på att jag hade rätt.

Ungefär halvvägs

Snart har halva min praktik passerat förbi, det är sjukt hur fort tiden går samtidigt som det känns som om jag varit här bra mycket längre än två månader lite drygt. Har hunnit uppleva och lära mig så otroligt mycket. Imorgon startar sista veckan av Rådsmötet - för den här gången. I juni är det dags igen.

Skidor i Les Contamines igår igen med Helle och Marc från danska representationen. Var en toppendag även om vädret inte alls var lika fint som förra veckan. Det är grymt att kunna åka till Alperna bara sådär!

Har hört från flera håll att "diplomatkrisen" uppmärksammats hemma i medier. Ja, alltså den som utvecklades efter Bildts tal här för två veckor sedan. Lustigt att det tar över en vecka innan det uppmärksammas hemma i Sverige. Kanske iofs kan bero på att en postsäck med svensk diplomatpost hade öppnats på Kuba i veckan. Så får man inte göra... Lite infekterat verkar det vara.

Lite infekterat är det även vissa relationer länder emellan under Rådsmöten också. Det blir ganska tydligt under den delen av mötena som kallas "Right of reply" (där bl a Kuba gjorde sitt utbrott mot Sverige). Varje omnämnt land får 3 minuter till sitt förfogande för att svara. Det brukar bli ett ganska irriterat och inte alltid helt sakligt svarsmål. 3 minuter får sedan första landet igen och sedan får det omnämnda landet 2 minuter för att svara igen. Det händer att vissa länder utnyttjar detta ganska frekvent. Tyvärr har det visat sig handla om politiska diskussioner och bråk mellan stater som tydligen alltid tas upp och inte alltid fokus på mänskliga rättigheter. Ni kan själva se detta på ohchr:s hemsida (ohchr.org - webcast). Det händer att jag sitter i salen och förundras över hur barnsligt dessa vuxna kostymklädda diplomater beter sig ibland.

Veckans skratt genererades iaf från den Palestinske delegaten (ambassadören?) som citerade Churchill: Americans will always do the right thing after they have exhausted all alternatives    


07.08 en lördagsmorgon

Vad kan passa bättre än att blogga lite? Jag är inte bara störd, jag ska träffa några kompisar och åka iväg för lite skidor under dagen. Annars hade jag sovit längre. Förmodligen iofs inte mycket längre eftersom min kropp börjat ställa in sig på vuxenliv av någon underlig anledning.

Hade tacokväll med Johan igår. Vi lever vårt lilla samboliv (komboliv heter det kanske) här och diskuterade tjejer och killar och allt möjligt. Skrattade så jag grät och insåg att jag borde gått och lagt mig minst en timma tidigare.

Veckan har gått sjukt fort och nu är det bara en vecka av rådsmöte kvar. Igår var jag med om de första besluten. Två resolutioner antogs - utan röstning så det var inte så mycket aktion. Nästa vecka lär det bli mer aktion. Det är flera frågor som är ganska känsliga som kommer komma upp på dagordningen. Ser redan nu framemot nästa vecka. Fast också till dagens skidåkning, kvällens öldrickning och morgondagens slappande.

Internationell middag och antastad uppe på FN

Ikväll ska jag på middag/fest. Fast det blir bara middag för min del eftersom jag är rätt trött efter veckans jobb plus att jag ska upp halv sju imorgon igen. Det är de spanska tjejerna som har lite bjudning hos sig. Alla som kommer tar med sig något typiskt för sitt land. Blir spännande att se hur många som kommer - och hur många som faktiskt tagit med sig något. Vi har iaf med knäckebröd, sill å så öl som blev över efter WTO-gänget på jobbets Rhapsody in beer.

Igår blev jag halvt antastad uppe på FN av en skum kille från Algeriet som fullkomligt sprang efter mig i trappan och säger "Finally we meet". Fattade ingenting men det visade sig att vi varit på samma möten vid flertalet gånger och han var väldigt angelägen om att prata med mig. Hade en skum konversation där han svarade "thank you" efter var och varannat ord jag sa. Tror inte att han fattade så mkt. Han följde mig till spårvagnen och med i vagnen hela vägen tills jag skulle av. Som tur var gick han inte av på mitt stopp. Vet inte riktigt vad han ville helt ärligt. Skumt var det iaf. Johan konstaterade att sånt hände hans gamla tjej som är från Norge flera gånger under hennes tid här. Skandinaviska tjejer är tydligen poppis här. Killen impade dock sådär när han sa att Sveriges huvudstad heter Oslo...

Pannkakor, högar med tvätt och beslutsångest

Gick hem tidigare för att tvätta. Trodde jag. Johan har gömt nyckeln någonstans så jag kommer inte in i källaren. Tji fick jag och gjorde pannkakor istället. Dessutom håller jag på att brottas med min beslutsångest om jag ska åka med ett gäng till Les Contamines över hela helgen och åka skidor och köra after ski. Allt talar för. Förutom att det kostar mkt pengar och att jag inte kommer vara utsövd nästa vecka när Rådet fortfarande håller på. Så jag grubblar. Eftersom jag inte kan tvätta idag heller, så talar det faktum att jag inte har några rena kläder också emot att jag ska åka skidor. Stackars, stackars mig med sjuka i-landsproblem.


En söndag i Alperna är rätt okej

Haft en underbar dag i backarna i Les Contamines i Frankrike med Helle, Juan och Lars Bo (Numera Lasse-Bosse eftersom jag hela tiden glömmer att han inte bara heter Lars utan Lars Bo). Vi hade iaf kanonbra väder och en mycket trevlig dag. Nu är jag dock så otroligt trött att det kan vara sängen som väntar. Nästan iaf. Livet här nere fortsätter att vara fantastiskt. Det är så härligt att kunna åka till Alperna bara över dagen. Eller som igår då jag satt i shorts och linne ute på taket (bor i en takvåning och det finns inte någon balkong, men väl en platt yta precis utanför fönstrena där man kan sitta och ha det gott). Ikväll när vi kom tillbaka till Genève regnade det dock, så vi får väl nöja oss med veckans försmak på vår.

Andra veckan av Rådet börjar imorgon. Denna vecka präglas mest av att specialrapportörer presenterar sina rapporter, men även lite informella diskussioner kring institutionsbyggandet. Ser framemot mycket jobb men många spännande stunder och situationer också. Darfur fortsätter vara på tapeten och det ska bli intressant att följa vad som händer i den frågan. Förstår om allt det här låter konstigt för er där hemma. Det var så mycket som var nytt för mig när jag kom hit också, dessutom en massa saker jag inte alls har koll på. Men jag har lärt mig så otroligt mycket och jag är verkligen glad över att ha fått den här möjligheten. Svårt att tänka mig en bättre praktikplats.

104197-41
Helle (Danmark), Juan (Spanien) och Lars Bo (Danmark)

Kindpussar

Jag börjar faktiskt vänja mig. I början tyckte jag det var skitkonstigt, men nu börjar jag få koll på det. Här pussas man tre gånger och man börjar alltid från vänster sida. Nu har det blivit en grej så när det är så mkt internationella folk så tar man seden dit man kommer. Vi skrattade lite åt varandra när vi stod å kindpussades danskar och svenskar, för det är ju lite bisarrt , men nu har jag kommit in i det.

Börjar bli ett praktikantgäng nu med lite danskar, holländare, några amerikaner, några tyskar, italienare, någon spanjor och så vi svenskar. Det är verkligen trevligt. Trivs som fisken här. Fast idag är det slitet. Gick och la mig alldeles för sent och vaknade alldeles för tidigt. Dålig kombination.

Livstecken

Skrev en lång text om de senaste dagarna som självfallet försvann och jag är alldeles för trött för att göra något åt det nu. Men allt är fortsatt bra, fredagen närmar sig med stormsteg. Det är mycket jobb mest hela tiden men jag trivs så bra så bra även om jag inte gör mkt mer än äter och går och sover när jag kommer hem. Tackade nej till fika igår kväll och salsafest ikväll för jag inte orkar. Men imorgon ska vi fira Lars (min danska motsvarighet som fick högsta betyg på sin thesis. Grymt bra. Dessutom har vi bokat in skidor på söndag - 07.40 ska vi vara på busstationen. Härligt. Håller vädret i sig kommer det bli underbart. Det är mer än vår här i Genève. Underbart!

Återkommer med mer icke-info i helgen.


Första dagen av Rådsmötet och C. Bildt

Så, nu har jag varit med om min första dag i MR-rådet. Den var lång men intressant även om jag missade vissa delar av den (som största delen av herr Bildts anförande t.ex då jag fick hålla plats för hans kommande möte), men jag fick läsa pappersversionen under lunchen istället. Det går bra det med. Kul var att Bildt rörde om lite i grytan idag och höll förmodligen det mest uppmärksammade talet. Kuba och Kina utnyttjade de sista minuterna på morgonsessionen då det är något som heter "Right to reply". De var inte lika imponerade som många andra i publiken av Bildts tal. Självfallet missade jag även dessa replies då jag befann mig på annan plats - utanför Bildts gamla arbetsrum i Palais des Nations. Men man får ju en hel del inside information på detta stället och här händer det grejer. För er som  undrar så är det verkligen sådär uppstyrt och snyggt så ministrarna kommer in på röda mattan och det är säkerhetskontroll för att komma in i salen med metalldetektorer och röntgen. Man får ha med sig vatten in, men inget annat ät-eller drickbart är okej.

Dagen i plenum som är Högnivåsegment nu under de 2.5 första dagarna tog slut 18.30 och jag erbjöds att gå hem, men valde istället att gå med på ett HoMs-möte (Heads of Mission) och det är jag glad över. Det är verkligen roligt att ha möjligheten att vara mitt i vad som just nu är händelsernas centrum inom MR-avdelningen.

Alla tal kan ses på 
http://www.un.org/webcast/unhrc/archive.asp?go=070312. Bildt har även bloggat om det idag på sin blogg vilket är lite roligt. http://carlbildt.wordpress.com/ under "konfrontation i FN". Han verkade ganska nöjd med att väckt lite åsikter, elelr ganska mycket i vissa fall. Jag rekommenderar att titta på hans tal och sedan Cuba och Kinas svar. Bara för skoj skull. Det är inte alltid lätt med politik. Cuba yttrar sig ganska hårt.

I övrigt var jag rätt nöjd över att ha gjort hemmagjord pizza till mig och Johan igår, vilket innebar att det bara var att trycka in rester i micron när jag kom hem vid halv nio. Bara vänja sig vid långa dagar. Men otroligt innehållsrika sådana. Jag är nöjd so far. Tänkte inte en enda gång på att det faktiskt är måndag idag.

Bröllop också

Förresten damp det ned en inbjudan till bröllop i Täby kyrka under Kristi himmelsfärdshelgen i Johans lilla postbox. Jag funderar starkt på att åka hem några dagar. Det är inte var dag människor man känt sen 3 års ålder går och gifter sig. Och bröllop är stort. Riktigt stort. Dessutom är det smickrande att de vill att jag och Magnus ska vara där. För även om vi har alltmer sporadisk kontakt, är hon ändå en god gammal vän och det vore synd att missa när hon gifter sig. Har nog egentligen redan bestämt mig för att åka :)

Sköna söndag

Idag är en såndär skön dag som alla söndagar är här i stan. Det finns egentligen inte så mkt mer att göra än att fixa och dona så jag är inne i tvättagen just nu och planerar att göra hemmagjord pizza under eftermiddagen. Städa gjorde jag igår så det behöver jag inte göra idag.

Var på partaj igår och blev lite småsent. Festen var iaf himla trevlig med en massa människor från världens olika hörn. Stackars Anna och Helle som hade festen var dock helt slutkörda efter att ha åkt skidor en hel dag. Det tar rätt hårt på krafterna. Vi bokade dock in en skidresa nästa helg danskarna och svenskarna, så på söndag om en vecka bär det av till alperna under dagen för lite skidor. Ska bli trevligt å åka iväg ett gäng. Vi konstaterade också att söndag måste vara bästa dagen att åka på då man oftast inte hinner göra några ärenden och sånt under veckodagarna vilket betyder att lördagen behövs ägnas åt såna aktiviteter. Annars kanske man inte har mat på söndagen ens. Enda problemet är att alla övriga Genèveinvånare också måste göra veckans ärenden då så det är väldigt mycket folk på stan.

I dagens blogg från herr Bildt står det lite om Genève. Trevligt.

Håller på att ladda batterierna inför veckan. Alla på representationen sa åt mig att passa på att sova ordentligt under helgen för att det kommer bli lite av den varan under veckan. Jag har gjort precis tvärtom. Igår morse gick jag upp 8.15 för att gå och simma och idag gick jag iofs inte upp tidigt, men gick å andra sidan och la mig väldigt sent. Därför tänker jag nu krypa ned i sängen, kolla lite på Grey´s och bara slappa innan bakningen tar vid. Sköna söndag!

Blogglivet

Det här med att blogga... vet att jag diskuterat det tidigare, men det dyker alltid upp något nytt. Är det inte det ena så är det det andra. Har fått upp ögonen för Carl Bildts blogg Alla dessa dagar som jag verkligen rekommenderar:
http://carlbildt.wordpress.com/

Här skrivs om vad som händer i hans liv som utrikesminister. Bloggen har stött på all möjlig kritik som att det skulle vara opassande för en utrikesminister att blogga, att det är tjänstefel och frågor kring om det är privatpersonen Carl Bildt som bloggar eller utrikesminister Carl Bildt som bloggar har dykt upp. För min del tycker jag det är genialt att ta politiken till folket. Det gnälls ofta att politikerna är för långt ifrån folket och nu, när någon faktiskt ändrar på det är inte det bra heller. Hans blogg läses av otaliga varje dag och kommenteras frisk - kommentarer han även svarar på. Som sagt, jag tycker det är en fantastiskt bra idé att göra något som ofta kan uppfattas som abstrakt till något mindre abstrakt. Dessutom är det roligt för oss nyfikna om vad som händer. Står iofs också om att han kommer ned till oss i Genève en sväng vilket gör det hela än mer levande för min del.

Jag kan köpa att folk diskuterar vad som står i hans blogg och inte och jag tycker det är roligt om även mina bloggläsare tycker till om vad jag skriver. Men för den delen betyder det inte att jag tänker ändra på mina texter och funderingar om någon tycker annorlunda. Yttrandefrihet är en av de viktigaste mänskliga rättigheterna i dagsläget och bloggar är bara ytterligare verktyg för att utöva denna rättighet.
 
"Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det" som jag likt många andra trodde Voltaire sagt. Men nu när jag surfar runt på nätet hittar jag på flera ställen att det inte är sant  och att uttrycket kommit till långt senare medan andra fortfarande hänvisar till Voltaire. Dagens informationskanaler är fantastiska, men att sålla bland dem är inte alltid det lättaste. Så jag låter för säkerhetens skull bli att citera och lånar bara orden för egen del en stund. Bara för att de är så bra.

Men dagens lilla textrad "Noterat men ignorerat" kanske jag kan tillskriva mig själv istället då.

Melodifestivalen och Genève-Johan

Ikväll är det melodifestivalsfinal där hemma. Även om det inte är något att titta på, brukar jag ändå göra det. Delfinalsblajet är ju bara irriterande tråkigt, men finalen kan jag tänka mig att titta på. Å då är det ju på det fina sättet att svt.se visar festivalen eller åtminstone låtarna så jag och Johan har bokat in söndagen till vår melodifestivalsdag. Jag planerar att vara bakis och vad passar bättre än att dega i soffan och kolla på tragiska låtar som man bara måste lära sig för att stå ut på uteställena i sommar...?

För er som undrar vem Johan är, så kommer iaf en bild från i söndags när vi åt Raclette här hemma i lägenheten. Vi kommer sådär sjukt bra överens och hamnar i livsfilosofiska diskussioner mest hela tiden. Han kallar sig själv för psykologisk störd. Bara det gör ju oss till jämlikar.



104197-39

Fredag kväll

Det är fredag kväll, klockan är halv elva och jag är helt slut. Det har varit mycket förberedelser inför de tre kommande veckorna på jobbet så folk har jobbade hårt de senaste dagarna för att få koll på allt som behövs. En ny kollega har vi fått också. Stackarn kommer precis när den mest hektiska perioden startar - men det kanske är bra med en rivstart. Jag har en massa uppgifter att pyssla med och det är verkligen roligt att få lite eget ansvar också, även om det handlar om mycket administrativa saker som att se till att alla har alla dokument etc. Denna vecka har jag printat och kopierat och strukturerat hur mycket papper som helst. Helt sjukt vad mkt papper som går åt. Sen har jag sprungit på en del möten uppe på FN, möten på representationen och inemellan grejat med annat såsom skriva utkast till hemsidetexten om Rådsmötet. Min handledare ändrade iofs det mesta jag skrivit, men sa ändå till alla att det var jag som gjort texten, så han kanske tyckte lite synd om mig :) Iaf finns vår hemsida på www.swedenabroad.com/geneva för er som är intresserade.

På måndag kommer Carl Bildt och håller tal under rådet och det är en massa organisarande på representationen för att allt ska klaffa. Det är självklart ont om tid och körschemat måste hållas. Talet är 10 minuter långt och kommer kunna ses via vår hemsida efter 12.30 på måndag.

I övrigt har jag tagit det sjukt lugnt ikväll. Lagade lite mat och sen gick jag och la mig i badet. Johan är i Bern på jobbintervju så jag har hela lägenheten för mig själv. Passade på att jäsa i badet genom att kolla på Grey´s Anatomy på datorn och dricka lite martini. Kände att jag förtjänade det. Eller så lurar man bara sig själv. Har iaf haft lite lyx ikväll och inte bara badat och druckit martini utan även gjort hårinpackning och annat såntdär man inte orkar göra så ofta. Så nu ska jag gå och sova som en liten prinsessa i min sköna säng (Johan köpte en extra madrass till mig när vi var på Ikea förra veckan).

Bäst att ladda batterierna inför morgondagen då det är praktikantfest hos två av de danska tjejerna. De har lyckats dra ihop 25 praktikanter till deras lägenhet så jag gissar på att det kan bli en rolig tillställning. Kvällen börjar med lite förfest här hos mig då mina svenska praktikantkollegor och en av de danska kollegorna som heter Lars Bo (det är lustigt det där med mellannamn; svenskar har ju inte det som sin grej direkt men jag kanske ska börja med det å säga att jag heter Emma Johanna. Låter ju inte så tokigt. Bara lite...) kommer hit en sväng. Jag och Lars sitter och gäspar tillsammans på en del av mötena. Både han och jag får gå ganska mycket själv på våra möten, så det är rätt trevligt att ha ngn att viska med lite om det blir lite segt. För vissa möten är sega. Det är inte alla som det händer grejer i. Dessutom har han svensk flickvän så han pratar grymt bra svenska. Annars skulle jag kanske inte fatta så mkt... :) Men det är som sagt en dag imorgon också. Så natti natti där ute.


Någon med filmkoll?

Nu har jag gått och funderat flera dagar utan att komma på det, så kanske ngn flitig läsare har koll: Vad är det för film som handlar om en tjej som egentligen skulle ha dött i början av filmen men vaknar upp och har chans att överleva om hon säger okej till att bli hemlig agent. Hon blir inspärrad i ett rum och det enda hon önskar är skiva med Nina Simone. Jag har för mig att hon är en känd skådis som är smal och har kort hår. Någon som känner igen denna totaldiffusa förklaring? Jag hittade nämligen att Johan hade Nina Simone när jag satt och förde över musik från hans dator härom dagen. Därav mina funderingar. Plus att jag minns att jag gillade filmen.

Lisen

I lördags fick Helene och Fredrik en liten Lisen. Å Felix är numera storebror. Stort grattis till dem!! Har sett kort på henne och hon är så söt, så söt - med mer hår än mig nästan. Jag är stolt! Hade iaf rätt att det blev en flicka. Datumet hade jag dock helt fel. Men oj så kul.

Jobb å jobb

Det börjar dra ihop sig med jobbet. För Rådet börjar nästa vecka på måndag morgon. Då innebär det sjukt mycket jobb i tre veckor. Men jag ser framemot det för då är man mitt i händelsernas centrum. Kanske en liten överdrift, men det känns som man är mitt i MR-grejerna iaf. Å det är väl precis vad jag är. Fick tillbaka rapporten jag skrev igår - utan en enda anmärkning så jag var nästan lite nöjd med mig själv. Som tack fick jag gå på resten av veckans möte och skriva rapporten om det. Fast jag klagar inte alls för jag vill ju verkligen jobba och lära mig saker, dessutom trivs jag så otroligt bra med livet här nere. Men från och med imorgon blir det mycket jobb i några veckor. Jag räknar kallt med att jag kommer palla det iaf.

För er som är intresserade så publicerades MR-rapporterna i Sverige idag och mina chefer Bildt och Borsiin Bonnier (vår Ambassadör) var där. Borsiin Bonnier (Elisabeth) är alltså vår boss här nere på representationen. Bildt behöver knappast någon längre presentation. Han kommer ner på måndag för att hålla tal under MR-rådets första dag. Men här är dagens presentation:
http://www.regeringen.se/sb/d/8817/a/77870;jsessionid=aB0MCerSUtv

Nu ska jag stupa i säng. Är helt slut. Natti natti där ute.

Grattis Stockholm

Nu kommer herr Hall inom kort. Grattis till jobbet Johan! Och hurra för mig som får en mkt god vän till stan!

Våren kom hit igår och det var fantastiskt vackert väder. Jag var ute och promenerade tillsammans med övriga invånare i Genève och tänkte att jag nog faktiskt inte vill åka hem. Så otroligt vackert med sjön och Alperna i bakgrunden och jag kände att livet är riktigt bra. Fast det kommer ju vara lite extra trevligt att ha Johan i stan när jag kommer hem oxå :)


Vasaloppet på avstånd

Det är något speciellt med Vasaloppet. Mest är det nog förknippat med en skön och lat söndag som man kan spendera framför TV:n utan att känna sig sådär lat.  Men framförallt är den förknippad med pappa som har åkt den ett antal gånger när jag var barn (var nog iofs mest Öppet spår, men det har man ju inte koll på när man är liten). Vasaloppet är heligt för min far som i vanliga fall nästan aldrig tittar på TV. Men när det är dags för Vasaloppet går han upp tidigt, kokar kaffe på en termos, tar med sig frukosten upp till hallen och parkerar sig framför TV:n hela dagen. Det är något mysigt och hemmatrevligt med det där. Kanske därför Vasaloppet är viktigt för mig; det ger mig någonslags skön hemmakänsla. Så därför följer jag loppet på vasaloppet.se och svt.se så gott det går idag. Anders Johansson från Högsäter är med å åker med de tuffa grabbarna och ligger mellan 97-215 vid passeringarna. Heja Anders!

Familj och vänner hemma

Ibland förstår man inte hur viktigt sånt där är. Det är först när man kommer iväg som man inser hur viktigt det är att hålla kontakten. Jag uppskattar verkligen att ni är här och läser och än roligare är det när ni kommenterar något, skriver en hälsning eller ett mail. Ville bara säga att alla livstecken från er alla är värdefulla. Hoppas ni har det bra ute i den svenska lördagsnatten. Fast det är iofs ändå bara kväll. Ja å ni i Norge, Danmark och Schweiz är självklart också medräknade.

Appråpå svensk så var jag å Johan på Ikea förut. Jag köpte nyponsoppa, knäckebröd och lakrits. I övrigt var det vi å alla barnfamiljer i Genève som var på Ikea. Mobbade stackars Johan (som redan var bakis) rätt hårt för hans familjebil och lördag på Ikea. Men vi hade trevligt iaf. I gengäld lagade jag middag åt honom medan han låg och vilade så jag är inte enbart elak.

Har en lugn kväll och valde att inte gå på fest med Erik för det kändes som ett bra val att bara dega hemma. Tittade på sista avsnittet av Grey´s nyss så det är sorgligt och tomt. Är det ngn som har lite serier som ni vill skicka hit?

Månen

Det är snedtak och takfönster i mitt nya rum. Just nu ligger jag i sängen och tittar på den vackra månen. Det kunde varit sämre.

Min syster ska gifta sig!

Ja, inte är det något inbokat datum eller så, men igår kväll när jag satt och pratade med mamma och pappa på Skype ringde syrran till dem och berättade att hon å Olov förlovat sig. För dem innebär det definitivt bröllop och inte en livslång förlovning, så jag förklarade för henne att jag bokat in varje dag nästa sommar nu för ett eventuellt bröllop. Min lilla storasyster ska gifta sig!

Färdigflyttad

Jodå, nu är jag flyttad och klar för denna gången (förutom lite skidgrejer som jag har lämnat kvar på kontoret). Flyttade i onsdags och nu känns det kanon. Grymt skönt att kunna gå till jobbet. Tar en kvart bara så det är helt perfekt. Johan är grymt snäll (igår bjöd han på mat å vin å allt), lägenheten är kanonfin och allt är frid och fröjd. Så jag är tillfreds med livet helt enkelt.

Haft en ganska spännande vecka på jobbet också. Har suttit med i en av arbetsgrupperna (angående rätten till utveckling) och då Christoffer varit sjuk nästan hela veckan (sjuk här i Genève betyder att man ligger hemma i sängen med laptopen i knät och telefonen klistrad vid örat - stackarn) fick jag hålla ställningarna. Denna vecka har jag fått se prov på hur snabbt saker och ting händer, organiseras och hur det diplomatiska spelet fungerar. Hade varit skönt att haft Christoffer där så jag kunde frågat saker, men det fick vi sköta via telefon och dator och diverse. Jag har iaf lärt mig ett antal saker denna vecka.

Kontaktnätet börjar byggas ut också. Igår var jag på lite after work med två av de danska praktikanterna. Himla trevligt. Skulle lunchat med två andra praktikanter som är på EU-kommissionen och rådet, först igår och sedan idag, men vi fick ställa in båda gångerna då allt händer i väldigt snabba svängar här. Möten skjuts upp och läggs in med bara en kvarts förvarning. Så här gäller det att ha ögon och öron öppna. Men så skickas info ut via sms också. Himla high-tech även på en sån seg institution som FN :) På ett av mötena som ordnades med bara en kvarts varsel började det pipa i allas telefoner och jag fattade inte först om det var så att alla kommunicerade med andra (det ringer och skickas sms hela tiden under mötena här; för att få snabb information från huvudstäder å annat). Men det var kontoret som skickat ut att vi skulle träffas, bara det att mötet anordnades så snabbt, att sms:en droppade in 5 minuter efter att mötet började - för alla som var där. Så, som sagt, här kan saker och ting ändras illa kvickt.

Nu är det bara en vecka kvar till rådet ska mötas vilket kommer innebära en hektisk tid på representationen. Det är bara att räkna med väldigt långa dagar. Men det ska bli spännande också. Jag får en hel del arbetsuppgifter och ska hålla ordning och reda på diverse möten och annat kul så jag ser faktiskt bara framemot det hela. Men som sagt, jag har blivit förvarnad att det är bara jobb, jobb, jobb som gäller de där tre veckorna. Det skulle varit fyra veckor av rådsmöte men de kortade ned det till tre och ska lägga in den sista veckan då möjlighet finnes. Som det ser ut nu hinner den bli innan jag åker hem.

I övrigt ska jag ha en sjukt lugn helg i ett sjukt grått Genève. Det regnar här och är lite småtrist, men det gör mig inte något alls. Imorgon ska jag gå till simhallen som ligger ett stenkast härifrån och kanske ta en fika med Erik. Jag håller på att ladda batterierna. Ska försöka plugga lite franska också. Det går bedrövligt dåligt med den och jag vill verkligen lära mig. Är bara lite för lat för mitt eget bästa.

Nästa helg är jag bjuden på praktikantfest hos två av de danska praktikanterna. Ska bli kanonkul med en hemmafest med bara massa rookisar som jag. Men nu är det natt...