Hård helg

Det har varit en hård men mycket trevlig helg med fest både fredag och lördag. Dessutom har det varit middagar både fredag och lördag och samkväm mest hela tiden. Alla verkar fylla år och de som inte gör det har slutfört sin praktik och har hejdå-fest. Det är lite tragisk men å andra sidan har jag träffat så många trevliga människor här nere i Genève. Mest häng blir det dock med danskarna. Imorgon är det återigen häng med praktikantgänget. Ja, det är ju Valborg och jag kunde egentligen inte bry mig mindre. Har firat Valborg i Uppsala de senaste 5 åren men känner faktiskt ingen saknad över firandet. Been there, done that. Men självklart hoppas jag att alla goda vänner får en trevlig dag med mycket champagne och fint väder. Det är lite A och O för picknickandet i parken och för att klara sig utan att bli sjuk när man går hem från champagnegaloppen genomsur av skumpa...
 
Onsdag kväll är avsatt för Rom-gänget och jag har lovat baka pizza och på torsdag får jag finbesök. Mor och far kommer nämligen ner för att hälsa på och det ser jag framemot. Så förutom att jag fortfarande krisar lite i mitt framtidstänkande (tillsammans med otalet praktikanter här nere) så är livet rätt bra.

Igår fick jag höra att jag var lik prinsessan Madeleine. Mohahaha. Det är inte ens nära, dock en fin komplimang.

Vilken kille!!

Ikväll har vi firat Lars Bo med lite bubbel. Ja, för mitt under eftermiddagssessionen kommer han smygandes över till mig med världens största leende och sa "Jag fick det. Jag fick jobbet!!" Å det är inte vilket jobb som helst han pratade om, utan jobb på danska utrikesministeriet (som svenska UD) vilket betyder att han om några år kan jobba som diplomat här i Genève och faktiskt handleda små praktikanter (som jag och han är i dagsläget). Imponerande men knappast förvånande. Jag är så glad och stolt som en mor över min duktiga vän. Grattis Lasse Bosse!

104197-44

Rom var det ja

Är helt slut ikväll efter en lång dag på jobbet.  Kanske mest för att jag förbrukade en herrans massa energi i Rom i kombination med för lite sömn. Men det var värt varenda sekund. Fyra dagar i Rom var helt underbart. Allt var perfekt; vädret, sällskapet, maten och staden.

De första två dagarna såg vi det mesta vi ville se: Colosseum, Forum Romanum, Spanska trappan, Fontana di Trevi, Piazza Navona, utsiktsplatsen över staden, ja det mesta. Dag två stod vi i ungefär 2 timmars kö till Vatikanen och strosade runt ganska länge, såg Sixtinska kapellet, Peterskyrkan och allt annat man skulle se. Shopping var nästa projekt, jag hittade en alldeles för dyr men fin klänning (ska ju ändå på två bröllop inom en snar framtid). Helle köpte ett par örhängen. Sen gick vi hem och vilade lite medan grabbarna var ute och shoppade. Lustig känsla. Hann med en massa andra saker såklart. Såsom konstmuseum, kyrkor och att stoppa in handen i Bocca della Verita (jag har faktiskt båda händerna kvar!)

Glass, pizza och pasta kan man också summera helgen med. Efter många grymma tips från en kille som varit guide i 1.5 år i Rom var vi mer än nöjda med de trivsamma restaurangerna och kvarteren. En å annan drink och många lustiga samtal blev det. Jag kastade en peng över axeln till Fontana di Trevi och kommer då alltså att komma tillbaka till Italien om allt går som det ska. Jag är ganska övertygad att så kommer det bli. Och så nöjd, så nöjd.

Grymt bra resa. Grymt bra stad.

104197-43

06.40

Då lyfter planet till Rom imorgon. Skulle ljuga om jag sa att jag inte ser framemot det. Tyvärr är jag dödstrött nu och kommer förmodligen vara ett vrak tillsammans med Colosseum, Forum Romanum å det där andra vi planerat att se imorgon. En planerad kort dag på jobbet slutade med att jag lämnade kontoret 20.45, gårdagens inplanerat korta middag hos Juan slutade 01.30. Ibland är livet fullt av överraskningar och jag räknar med många sådana i helgen. Helle, Marc och Jason väntar redan i Rom på mig, det här kan inte bli annat än bra.

En doft av sommaren

Igår luktade det verkligen skolavslutning runtom i stan. Det fantastiska vädret gör att alla blommor som inte redan slagit ut, gör det nu. Lokaliserade doften av skolavslutning till blommande syréner. Blev nästan lite nostalgisk ett ögonblick.

Livet som praktikant

Eftersom det verkar vara några som undrar vad jag faktiskt gör här nere och vad praktikant på representationen innebär tänkte jag göra en kort liten infosnutt om det:

Att vara praktikant innebär att jag är obetald. Jag får tillgodoräkna mig det här som en termin på samhällsvetarprogrammet i Uppsala vilket jag kommer göra. Det innebär att jag lever på CSN. Jag betalar alltså för att vara här så det är inte alls så att jag har betalt. Har dock fått ett stipendium som gör det möjligt att leva här för Genève tillhör (enligt the Economist) en av världens 10 dyraste städer.

Att göra praktik på svenska representationen i mitt fall på mänskliga rättigheter-delen (eller FN-gruppen som den egentligen kallas) är ganska mkt upp och ner. Ibland kan arbetsuppgifterna kännas väldigt basala och att man är en liten springflicka som får printa och kopiera upp dokument etc. Ibland får man mkt ansvar och får gå själv på möten och rapportera. Alla rapporter vi skriver går hem till UD (efter noggranna "rättningar"). Ibland känner man det som om man har full koll på läget, ibland som om man inte fattar något alls. Många diskussioner tenderar att bli ganska tekniska och mer för juristerna än samhällsvetarna.

Uppe på FN:s multiförhandlingar är deltagarantalet olika inför varje möte och skiftar också under mötenas gång (som alltid är tre timmar långa och håller på 10-13 och 15-18). Varje land har sin represenant bakom skylten med landets namn på (som står på franska).  Fyra regionala koordinatörer framhåller gruppernas ståndpunkter även om det självklart är fritt fram för alla länder (och NGO:er som är där) att tala. Tyskland som under våren innehar ordförandeskapet i EU håller alla EU-anföranden. Sverige kommer att stå för EU:s ordförandeskap under hösten 2009. Just nu är det tre veckors arbetsgruppsmöten för Rådets institutionsbyggande som förhoppningsvis ska kunna förhandlats klart till MR-Rådets 5:e session 11-18 juni.

Ibland fascinerar diplomatvärlden. Ganska ofta faktiskt eftersom det är en för mig ganska underlig värld. Allt är så otroligt vänligt. Självklart händer det att det finns stunder då folk blir riktigt irriterade på varandra. Men diplomater är diplomater och förolämpningar kommer bara mellan raderna. Sånt är också intressant.

Dagarna tenderar att alltid bli längre än de normala 8 timmarnas arbetsdag. Oftast gör det inget. Jag är ju här för att jobba och helgerna är praktikanternas fristad :) Ser dock framemot nästa helg då jag åker till Rom med några vänner härifrån.

Magnus födelsedag

Idag fyller Magnus året innan man blir pepparkar eller vad det hette man gör i Danmark när man fyller 30 och är ogift. Fick storyn av mina kära danska vänner förut. 25 är kanel och 30 är peppar. Fast Magnus fyller 29 så han kan vara lugn. Tror vi börjat göra det till en trend att inte ses på hans födelsedag. Förra året var han i Skåne och jag i Sthlm. I år är han i Sthlm och jag är i Genève. Undrar var vi kommer vara nästa 14 april.
Grattis till Hjalle också, som fyller kanel idag.

Vardagen är grå

Fast här i Genève är himlen fortfarande sådär klarblå och solen skiner fortfarande sådär varmt. Det är underbart vårväder, snudd på sommarväder här i stan. Å jag har hamnat i vardagsträsket. Magnus har åkt hem, jag har varit i Genève tillräckligt länge för att ha vant mig vid det mesta, t.om mötena uppe på FN har blivit total vardag. Jag vet vilka som ALLTID har något att säga (även om de inte har ett skit att säga), de flirtiga vakterna från Rådsmötet är borta, det krävs ett fjäskande med tolkarna så fort vi går en minut över tiden och den småläskige algeriern är tillbaka. Allt är på något vis precis som det ska vara här nere. Konstigt hur snabbt man faller in i rutiner.

Imorgon ska jag dock förgylla min lunch med ett studiebesök på den danska representationen för en macklunch med Helle och på kvällen ska jag träna franska igen. Jag är bedrövligt dålig. Blev precis inbjuden på middag hos en av de holländska tjejerna på fredag. Så vardagen är inte bara vardag. Fast på fredag kväll är det iofs nog ändå helg.

Idag hade Hilde (en av våra delegater som egentligen bor i Washington men är här på 5 månaders vikariat) lagt en påse amerikanskt godis på mitt skrivbord tillsammans med den "rättade" hemsidetexten. Det var gulligt. Inte mkt vardag i det heller egentligen.

Yeeej och nej

Yeej för att jag får tillbaka en del pengar på skatten.

Nej för att min skatt har åkt till Sverige igen. Ja, skatt på danska alltså.


104197-42

Brun

Efter att ha spenderat största delen av de senaste tre dagarna utomhus har jag nu lyckats blivit brun. Det är trevligt. (Vi har bland annat varit och gått uppe på ett berg nära Genève som heter Salève).

Vad som också är trevligt är att jag å Magnus såg Kofi Annan på Manors sportavdelning i lördags.

Ytterligare trevligheter är att Magnus skämmer bort mig med sin grymma matlagning. Mindre trevligt är att han åker hem till Sverige ruskigt tidigt imorgon bitti.


Påsk och Magnus

Det är påskdagen här och jag kunde inte bry mig mindre. Det är vilken söndag som helst, fast ändå inte riktigt. För Magnus är här och hälsar på mig och står i skrivande stund och slavar ute i köket. Äntligen slipper jag laga mat och bara blir lite ompysslad :) Vädret här nere är fantastiskt och vi har varit ute hela dagen och promenerat runt i stan å legat i en park och slappat.

Igår satt vi på taket i den gassande solen och åt kex, ost, jordgubbar och drack champagne som Magnus köpt med. Vi konstaterade att livet är rätt bra ändå.

Spenderade gårdagskvällen på fest hos Helle efter att vi ätit middag (som Magnus självfallet fick kocka för) tillsammans. Det var en trevlig tillställning som vanligt med människor från alla håll och kanter. Själv fastnade jag med Joshua, en av US marines-killarna som jobbar på den amerikanska representationen. Magnus fastnade mest med galna Emilie från Holland som påstår sig själv ha ett alldeles för stort ego. Festen fick dock ett ganska abrupt slut efter ilskna grannar.


Tre böcker jag skulle vilja läsa just nu

- Barack Obama - Dreams from my father

- Carl Bildt - Uppdrag Fred

- Jules Verne - Jorden runt på 80 dagar

Prison break

Hade ingen lust att titta på serien hemma. Kanske för att jag såg något avsnitt mitt i serien hemma hos Petter för längesen. Nu har jag sett 7 avsnitt på tre dagar. Är lite småfast i serieträsket. Illa.

Språksvårigheter

Häromdagen ringde någon jobbig telefonförsäljare och rabblade sina rader på franska. Skönt att inte förstå och när hon väl blev tyst kunna säga att jag tyvärr inte förstår och hejdå.

Idag hade jag värre språkproblem när jag skulle prata med städerskan. Jag blev förbannad på mig själv att jag är så kass på franska, så imorgon ska jag sitta och plugga hela dagen. Hon pratade dock både spanska och franska och jag förstod henne, men jag kunde ju inte svara henne. Försökte mixa franska och spanska när jag skulle svara. Det gick katastrofalt dåligt. Frustration!

På väg ned till stan mötte jag dock en kvinna som kom och frågade mig lite frågor om bussen. (Förstår inte vad det är med människor här nere. Tror det hänt mig 10 ggr att folk stannat bilen för att fråga mig om vägen. Ser det ut som om jag har koll på läget eller är det så otroligt många förvirrade själar i denna stan?) Jag kunde faktiskt fatta och även svara så hon förstod. Då kändes det inte lika jobbigt längre. Nästa vecka ska jag träffa min tandempolare David igen. Man måste skärpa till sig och jobba på saken.


Påsklov

Så har även jag tagit påsklov. Gick t.om lite för tidigt, men känner att jag har gott samvete efter de tre tidigare veckornas arbete. Sitter just nu ute på taket och njuter av solen och utsikten över Eu-sekretariatet (här kallat Blue box). Bakom hustaken skymtar bergen och det nästan steker i solen fastän klockan är fem på eftermiddagen.

Jag känner en såndär tillfredsställelse med livet som jag hade när jag var ute och reste. Kanske är det ändå så att jag inte är gjord för att bo i Sverige, hur bra det än är där. Jag tenderar alltid att må bäst utomlands. Konstigt det där.

Denna vecka har verkligen varit lugn och det märks att det är påskveckan. Halva kontoret är på semester och det är tyst och lugnt på alla fronter. Har skrivit några korta rapporter, gått på något möte och städat upp från förra veckan. Min kära handledare ska vara i Sthlm nästa vecka; möte på UD, Christine har semester och Hilde har åkt hem till Washington en sväng så jag får hålla ställningarna en sväng. Fast bara väldigt kort eftersom Hilde kommer tillbaka från USA på tisdag lunch. Hon är dock nyare än jag här på MR-sidan även om hon är väl inskolad hos UD. Under fikat idag satt några av arbetskamraterna och pratade om sin tid på UD och hur det gick till när de kom till UD. Det är så fascinerande att lyssna på deras stories. De har varit ute i världen på diverse olika platser, en del har växt upp på olika ställen i världen, någon med diplomatföräldrar, någon med "vanliga" föräldrar. Det finns mycket historier bakom de kostymklädda fasaderna.

Ibland luskar jag lite i min handledares liv bara för att jag är nyfiken på vilken väg han gått. Jag är väldigt tacksam för att jag fått just honom som handledare. Han är duktig, håller hög profil på möten men samtidigt har han lite glimten i ögat och det finns utrymme för mina sjuka kommentarer som jag så ofta har svårt att hålla inne med. Han är förmodligen också en av anledningarna att jag trivs tillsammans med övriga jobbstaben på representationen. Tänk vilken tur jag hade som hamnade här!

Rom nästa

Livet leker. Ska inte bara hem i maj utan ska även till Rom med tre andra praktikanter under en helg i april. Ska bli otroligt roligt. Har velat se Rom länge. Biljetten är bokad idag. Å sällskapet består av en amerikan och två danskar. Kommer bli en superbra helg. Å jag har tagit två dagar ledigt från jobbet. Man ska unna sig också.

Imorgon ska vi ha svenskt-danskt samkväm hos mig. Mackor, fruktsallad och struntprat står på schemat. Å Lasse Bosses flickvän som kommer på besök följer också med. Det är alltid väldigt trevligt att få ett ansikte på en person man hört mycket om.

Hem till Sverige en sväng

Då var det bokat och klart. Ja, egentligen gjorde jag det igår, men iaf. Åker hem några dagar i maj för att gå på bröllop och träffa Magnus å kanske några kompisar en sväng.

Gaspachon var inte så tokig faktiskt. Men just nu längtar jag mest efter Magnus. Bara för att jag vet att han kommer fredag kväll känns det som om det är väldigt långt borta.

1 vecka och tre dagar för sen

för att kunna ha skicka in en ansökan om sommarvikariat på UD. Det hade varit rätt trevligt att få jobba i Sthlm med något man verkligen vill jobba med under några veckor i sommar. Men jag visste inte om det så tji fick jag.

Dagen på kontoret har verkligen varit lugnet efter stormen. Har spenderat i stort sett hela dagen med att gå igenom alla papper från rådsmötena som jag hade utspridda över hela kontoret, kastat en tredjedel, satt in en tredjedel i en pärm och en tredjedel vet jag fortfarande inte vad jag ska göra med. Dessutom har jag försökt strukturera upp min inbox i mailen. Det droppade in ett stort antal mail varje dag under rådet med massa viktig info vilket innebar att jag har grejat med det idag också. Hade planerat att lämna kontoret tidigt idag. Det lyckades inte alls eftersom allt efter kl 15 valde att krångla och jag därmed gick från kontoret vid 18-tiden idag. Livet blir inte alltid som man tänkt sig.

Jag har gjort gaspacho för första gången i mitt liv. Dags att ta reda på om det var en bra idé eller inte.

Release me

I am the wilderness locked in a case
I am a growing force you kept in place
I am a tree reaching for the sun
Please don´t hold me down
Please don´t hold me down
I am a rolling wave without the motion
A glass of water longing for the ocean
I am an asphalt flower, breaking free, but you keep stopping me
Release me
Release me
I am the rain that´s coming down on you
That you shielded yourself from with a roof
I am the fire burning, desperately, but you´re controlling me
Release me
Release me



Det blir nog faktiskt inte bättre än såhär. Kan inte sluta lyssna på den.