Lyckligt lyckat

Min överraskningstripp till Köpenhamn blev väldigt lyckad. Kom dit ganska tidigt, köpte mat (efter att luskat ut vad han skulle kunna tänka sig) och spanade in hans jobbadress på nätet och traskade dit. Var lite orolig för att han skulle hunnit gå så det krävdes ett telefonsamtal för att fånga upp honom ute på gatan. Men oj vad överraskad och glad han blev! Blev en som vanligt alldeles för kort resa till en alldeles för trevlig stad med en alldeles för bra kille.


Överraskningar

Det är roligt med överraskningar, ändå gör vi det inte oftare. Det kändes också som en bättre idé igår än just nu. Återkommer.

Utmaningen antagen

Helene utmanade mig att tänka tillbaka på mitt liv så här kommer det för er som orkar.

För 5 år sedan...

... läste jag min första termin statskunskap i Uppsala, bodde i Svartbäcken tillsammans med Andreas, extrajobbade på Stadium och tyckte livet var ganska mycket frid och fröjd.


För 10 år sedan...

... gick jag alltså i 9:an och mitt liv bestod av fotboll och handboll, matcher och läger. Jag spelade forward i Rölanda och gjorde en herrans massa mål (skönt att varit som bäst vid 16 års ålder...) och spelade 9-metare i Höfers. Spelade fotboll och handboll i distriktslagen och det var väl där jag träffade Jocke som jag blev lite förtjust i (och som jag senare blev tillsammans med). I övrigt väntade jag bara på att 9:an skulle ta slut så jag skulle få slippa alla människor jag inte orkade med längre. Hängde bara med grabbarna. Fnissade med Mattias på tyskalektionerna och hade seriösa samtal med Arvid.

För 15 år sedan...

... var jag alltså sisådär 11 år (och nu börjar jag bli rädd över tanken på hur gammal jag blivit...) Som 11-åring fanns det inte mycket annat än fotboll och handboll på hjärnan och mars var väl precis i skiftet. Höfers cup brukade vara i mars/april och det var alltid roligt. Jag skrev i min dagbok nästan uteslutande om hur många mål jag gjort i senaste match och hur tråkigt det var att inte ha kvar sin bästis. Skrev också sjukt många brev till min kära brevis i Malmö som var en av de viktigaste personerna i mitt liv.

För 20 år sedan...

... gick jag på dagis och älskade det. Var frustrerad över att ha en mamma som inte jobbade heltid för jag ville helst bo på dagis. Bästa fröken var Louise. Och så hade vi Marita och Karina och sjöng en sång om dem när vi satt på toaletten. Var utklädd till en rultig liten påskkärring och målade påskbrev där hemma. Delade faktiskt också rum med min kära syster vad jag kan minnas. Men det var nog någonstans i den här svängen vi fick egna rum kanske.


Hoppas jag tänkte rätt nu, svårt att räkna bakåt i tiden...  Eftersom Helene utamanade mig efter att själv blivit utmanad, tänker jag nu utmana Malin B och Johan H!

Äckel-päckel-påsk

Det känns som om jag har ätit oavbrutet de senaste dagarna. Skulle nog behöva någon form av detox-kur för att rena min stackars kropp efter den här mat-och-godis-misshandeln jag utsatt den för. Skyller lite av det på de blivande Zeltons och min övriga familj efter den mycket trevliga och goda påskmiddagen igår. Och idag skyller jag på allt godis jag fick med mig hem igen. Skönt det är att ignorera att vara vuxen och ta ansvar för sina egna handlingar. Hej familjen!

Hej skat!

Vet att du läser =)

Skönsång på lördagsmorgonen

image158
Men vad gör man inte för en av sina äldsta vänner på deras födelsedag? Sjukt nog kan jag faktiskt börja räkna Mattias att tillhöra gruppen äldsta vänner även om vi nog mest blev kompisar i början av högstadiet om jag inte minns fel. Han drog ner mig i skiten på tyskalektionerna medan lärarna tyckte det var kanon att vi satt bredvid varandra. Det var tider det. Grattis på födelsedagen kompis! Wir ergänzen einander =)

För er andra tycker jag ni ska fokusera på hans fantastiska påhittighet vad gäller vinöppning. Här på en efterfest i somras.

Långfredag och förändringarnas tid

Jag minns när mataffären var stängd på långfredagen. Jag minns när vi inte fick smälla smällare på långfredagen. Idag har jag varit på ett överfullt pumppass, även teologer har suttit och pluggat i skolan, raketer som smäller utanför och mataffären är öppen till 22. Visst har saker och ting ändrats över åren.

Och min avundsjuka för skidåkarna i Val T har avtagit och bytts mot sympatier för sjukdom och snö. Det här med påsk är rätt underligt.

För två år sedan satt jag i min ensamhet med Sveriges största påskägg överfullt med godis som enda sällskap och skrev en uppsats. När herrn återkom till sin lägenhet efter familjebesök över påskledigheten var han helt chockad över att jag ätit upp nästan allt godis. Jag var mer förundrad över att jag nästan var klar med uppsatsen.

Förra året var jag i ett varmt och skönt Genève och hade besök av herrn. Väldigt lite påskris och ägg och mer godis, mat och fest..

I år är jag återigen själv och försöker åtminstone lägga ned lite själ i skolan. Men imorgon ska jag umgås med min kära familj och känna hur det känns att hänga med familjen på påsk. Det var ett tag sedan.

Dödstrött

Det borde vara omöjligt att vara så trött som jag är nu. Har nämligen sovit nästan 10 (!) timmar i natt. Tröttheten måste bero på att jag vaknat 4 ggr av mobilen (även fast den är på ljudlös) och en gång av väckarklockan som jag av okänd anledning ställt på 6.30 och sen missade att ställa om. Jag är så förstörd att jag faktiskt överväger att strunta i bodypumpen som börjar om 2 timmar.

Fast det dumma med att gå och träna mycket på samma ställe och samma tider är att instruktörerna känner till en. Så om jag inte går idag får jag lite dåligt samvete för att det kommer säkert vara rätt tomt i lokalen ändå. Då får stackars gravida, men grymma Lisa stå där framme på scenen och kämpa själv. Shit, tänk på stackars Lisa! Nu måste jag gå och träna. Annars riskerar jag också att min träningskurva inte blir grön denna veckan. Det vore faktiskt för dåligt. Det där himla maratonet nämar sig faktiskt med stormsteg. Mindre än 2 månader kvar!

Nytt inlägg - ny musik - nytt jobb?

Mycket musik som fastnar i mitt lilla huvud är kopplat till min träning och gärna stretchdelarna av träningen. Måste vara så att min hjärna kopplar samman endorfinruset och musiken. Eller så är det faktiskt så att Markus och Jimmie har bra musiksmak. Sist gång jag tjatade om det här var det Curly Sue med Takida. Nu är det Everything med Lifehouse. Lyssna och njut!

http://www.youtube.com/watch?v=QNJkY4mkVX0&feature=related

Förresten kanske jag får ett nytt och mycket trevligt extrajobb. Det är fortfarande okvalificerade uppgifter men i en klart mer spännande miljö än ett garage. Så håll tummarna för mig om någon timma när jag ska vara på intervju.

Klüft slutar

Så ska hon sluta med 7-kamp. Jag tycker iaf att det kommer kännas tomt. Tycka vad man vill om henne, men hon är en sjukt stor idrottare. Dock skulle hon tydligen gå över till 3-steg och längd. Men det är inte riktigt samma sak som att sitta och ha hjärtat i halsgropen i åtminstone 6 av grenarna. Å andra sidan ska man inte tävla om man inte är motiverad. Och jag tror hon kan bli grymt bra i de två grenarna hon satsar på. Men hon kommer vara saknad.

Snart är det påsk

Ifall någon har missat det så är det snart påsk. Det känns verkligen inte rätt just nu eftersom det är snöigt och minusgrader igen. Målade ett påskbrev igår för första gången på många, många år. Shit vad jag är dålig på att rita!

En såndär dag...

Fick bra respons på min lilla presentation förut och kände mig glad.
Tills jag insåg hur dåligt det jag faktiskt lämnade in var.
Gick hem i den yrande snön och tänkte på hur fattig jag är.
Fick sms att det var blå himmel och sol och nästan för underbart i Val T.
Blev om möjligt än mer deppad.
Föll in i min tidigare vinterapati.
Det går inte när det är fullbokat med annat.
2 hemtentor som ska skrivas.
1 lägenhet som måste städas.
1 jag som måste bli glad.
1 uppsats som verkligen måste skrivas.
Bestämde mig för att strunta i träningen idag.
Har inte tid med sånt här trams.


Ignorant

Jag vägrar bry mig om att det snöat ute. Tänker iaf bara gå till skolan och sitta inne tills jag måste hem igen. Och jag vägrar att säga "vad var det jag sa?" om att det kommer komma massa snö i slutet på mars igen. Så är det faktiskt varje år. Vi invaggas i falsk trygghet om att våren är på intåg och pang bom så blir det snö igen. Konstigt nog glömmer vi alltid det till nästa år.

Fantastisk prioritering

Jag har världens skitigaste hem för tillfället. Men också världens renast blommor. För jag har inte städat. Men gett mina 4 (!) blommor en ordentlig dusch det har jag minsann gjort.

104197-156

Förresten...

... så dök det upp ett väldigt fint kuvert med ännu finare innehåll i mitt lilla postfack i fredags. Nu finns ingen återvändo för min kära syster och hennes Olov eftersom inbjudningarna till sommarens bröllop är ute. Och min klänning är beställd. Så nu finns det definitivt ingen återvändo =)

Obligatoriska tyckandet

Det är väl lika bra att bli av med det - det obligatoriska tyckandet efter melodifestivalen. Föga imponerande och jag fastnade inte direkt för vinnarlåten även om jag skulle klassificera den som en riktig schlagerdänga. Bengtzing (som var klart snyggast!) kommer säkerligen plåga 25+-uteställena i sommar. Kommer definitivt bli sommarens mest spelade låt på Flurran i Uppsala. Upp och hoppa-låten kändes väldigt mycket Markoolio och tilltalar förmodligen de som inte är gamla nog att rösta på melodifestivalen. Hade nog kunnat frukta att varje morgon skulle starta med den låten om jag haft barn. Balladerna i år var faktiskt fina och jag måste erkänna att jag gillade Sanna Nielsen för första gången i mitt liv. Kommer säkert sitta ett gäng dumpade tjejer och gråta till den låten under året.  Men textskrivaren borde få bakläxa på några av textraderna "I can´t even read the news today - it reminds me of yesterday". Snälla nån, kan det bli sämre flyt i en låt? Den enda låten jag kom ihåg när jag skulle gå och lägga mig var dock lilla fröken Diamonds låt.

Måste också passa på att ifrågasätta hur det är möjligt att det går att hajpa en komiker så mycket som Sveriges nya gullegris Björn har blivit under melodifestivalveckorna?

Avundsjuk

Nej, det är inte roligt att sitta hemma och skriva på en av flera hemtentor och göra en powerpointpresentation medan min grabb är i ett strålande Val Thorens och åker skidor i en vecka.

Cirkus 16 juni kl 19.30

104197-155
Snart kommer de äntligen till Sverige och jag ska se dem för första gången. Need I say more?

Girls night out

Ikväll ska jag hänga med fotbollstjejerna i Uppsala. Det brukar alltid vara himla trevligt och det var alldeles för längesen senast. Ska bara hinna vakna till efter att legat på minus i flera dagar vad gäller sömnfronten eftersom jag var för lat i skolan och fick stressa. Men, nu är det gjort och jag är som en ny människa... (?) Har t.om varit och anmält mig som blodgivare idag och jobbat och tränat (shit vad tungt nya pumpprogrammet var!) och ska jobba hela dagen imorgon. Känner mig nästan produktiv.

Hemma men ändå borta

Jo, jag är hemma igen efter ytterligare en Köpenhamnstripp. Det är inte bara roligt att säga hej och hejdå hela tiden och komma hem till en tom och tråkig lägenhet när jag precis lämnat en som var full av liv.

Någon gång är det omöjliga möjligt?

Tänk om jag någon gång kunde vara klar med något i god tid istället för att behöva stressa så totalt i slutet? Skulle förmodligen inte vara jag om jag inte hade lite småpanik. Vissa jobbar visst bäst under press. Jag är uppenbarligen en av dem.

Frukost i det grö... hm... blå

Idag är det ganska trevligt väder här i Köpenhamn. Så jag har passat på att äta frukost ute på balkongen och njuta av solen. Iofs iklädd jacka och mössa, men vad gör väl det när det är blå himmel och solen strålar härligt gul? Hade varit trevligare om han den där dansken hade varit hemma, men han skyndade iväg till jobbet före nio i morse så jag gör mitt bästa för att skriva det där pm:et och den där hemtentan. Men just nu har jag krupit ned under det stora duntäcket och samlar nya krafter. Det är jobbigt att äta frukost...

På väg

Om ett gäng timmar är jag i Köpenhamn för en kortare visit igen. Kan någon flytta fram tiden några timmar så jag slipper sitta och plugga på tåget hela vägen...?

Kvinnodagen

Blir väl svårt att ignorera den idag. Fast jag är fortfarande inte på det klara med vad jag tycker om den. Ändå kanske det är värt att nämna något, kan inte ens bestämma mig för det.

Läste dock igår att FN:s Högkommissarie för Mänskliga rättigheter ska avgå, en kanadensisk kvinna vid namn Lousie Arbour. Det lilla jag såg av henne var hon riktigt bra. Tuff och tydlig och en riktig förespråkare för MR. Det gillar vi.

Såg också att en av ambassadörerna under min tid i Genève - Mia Horn af Rantzien - har gått och fått sig en post som ny ställföreträdande generaldirektör på Sida med ansvar för policyfrågor. Det är verkligen kul eftersom Mia är en sån person vars CV får övriga världen att gråta av avund.

Parvin Ardalan, den iranska människorättsaktivisten som inte fick lov att åka till Sverige och hämta sitt Olof Palme-pris är förmodligen också hon en av kvinnorna i raden människor hyllar idag. Det finns så otroligt mycket kvar att arbeta med vad gäller jämställdhet i världen, även om jag inte tror att en manlig, iransk människorättsaktivist heller hade fått hämta sitt pris. Iran är knappast ett föredöme när det kommer till MR. Men kanske behöver vi ändå en kvinnodag.


Karriärsfunderingar

Jag som brukar förespråka att man ska jobba med något man tycker är roligt, borde uppenbarligen blivit instruktör eller något eftersom det är få saker som får mig att bli så glad som att träna. Fast det är högst oklart om det gäller att träna andra också.


rekryteringsmässa?

De kunde snarare kallat den för kaosmässa. Det var nästan som om det var vår kära regering som hade ordnat med mässan; uppenbarligen hade de förväntat sig att de flesta faktiskt har jobb nu, nu när det går så sjukt bra på jobbfronten... Men så vitt jag vet så hade de inget med saken att göra.

Pratar om ett överfyllt plan 3 på Kulturhuset där 70 utställare (med skyltar om att de sökte arbetskraft!) hade vad de kallade en rekryteringsbazar eller mässa. Det stod vakter vid rulltrapporna och stängde av vägen upp bara för att människor som befann sig på plan 3 faktiskt skulle kunna röra sig. Kaos är nog bara förnamnet. Tyckte faktiskt lite synd om människorna som stod i montrarna för det var hög ljudnivå, varmt och sjukt trångt. Tog några papper, fick ett visitkort från en rar man som jobbade på regeringskansliet som hade lite småsympatier för mig - en stackars student som kommer få svårt att få jobb - sen gick jag och fikade med Andreas istället. Det var mycket trevligare.

Det ska bli kul att bli stark

För det kommer jag bli med tanke på hur trötta mina små muskler är efter dagens body pump.  Ska nog bara lägga mig och invänta ögonblicket helt enkelt.

Överlevare

Funderar på att lägga till ordet överlevare i mitt CV. För jag lyckas alltid på något vis. Sen behöver inte nödvändigtvis lyckas betyda att det går bra, snarare att det går. Satt igår kväll och funderade på om jag skulle orka sitta upp i natt och skriva ett ointressant PM. Så här går det uppenbarligen att lösa problem:

Struntade i att skriva något igår.
Vaknade 1.5 timma innan skolan
Skev ihop lite strunt
Skrev slutsatsen under första lektionens gång (bra ordning på mig...)
Hämtade info på 20-minutersrasten mellan lektionerna
Fixade till slutpillandet, utskriften och mailandet på den kvarten som var kvar mellan lektionen och inlämningen.

Jag är förmodligen en av Sveriges sämsta studenter. Men rätt högt i topp vad gäller effektiviteten skulle jag tro. Förutsatt att det blir godkänt. Men det räknar jag kallt med. Något ska jag väl ha lärt mig efter sjukt många år på universitet.

MR-rådet är inte livet eller?

Det har återigen startat ett MR-rådsmöte i Genève. Denna gång håller det på i stort sett hela mars, men säkert avbrott runt påsk om jag ska gissa. Och det startade sedvanligt med ett högnivåsegment där stater skickar sina (som ni kanske gissat) höga ministrar. Förra året var Carl Bildt nere och rörde om i grytan. I år var det kabinettsekreterare Belfrage istället.

Har inte hunnit läsa eller lyssna på talet eller eventuella reaktioner eftersom jag hade dålig koll på att MR-rådet startade denna vecka. Dessutom har jag inte tid att syssla med såndant som för ett år sedan var min vardag. I dagsläget handlar det snarare om tidsfördriv. För här sitter jag med ett icke-skrivet PM om svenska frivilligorganisationers icke-engagemang i barnarbetsfrågan. Och jag bryr mig knappt.

Jag vill hellre läsa om MR-diskussioner i Genève som världen knappt bryr sig om. Men Genève gör. Och Genève var mitt liv ett tag. Det är så konstigt att tänka att jag för ett år sedan gick runt i kjol och högklackade skor inne på FN, lyssnade på Carl Bildts tal, Kubas utspel samt fick cyniska insikter i det byråkratiska och politiska samspelet för att sedan jämföra det med min vardag som paketkastare i blåa arbetskläder, ignorerandes ett tråkigt pm och lyssnandes till diskussioner om tentadidaktik. Var tog min värld vägen och var är min riktiga på väg?

Claim to fame, clamour for glamour

Igår sprang jag på någon jag en gång i tiden nästan kände lite.
Någon jag inte träffat på otroligt länge.
Någon jag träffade säkert en gång i veckan under säkert ett års tid.
Och som jag verkligen tyckte om utan att det handlade om pojk- och flickkänslor.
Och blev återigen påmind om hur dumt det är att hänga upp sitt liv på andras liv. 
Eftersom om den andra försvinner, försvinner också delar av mitt just-då-liv.
Som hans goda vänner.
För de var aldrig mina. 
Men jag gillade dem ändå.

Heja Kina...

DN har inför Kina-OS sedan ett tag tillbaka varje dag en kort liten artikel om människorättsbrott i Kina. Idag står följande att läsa:

Teng Xingshans fru ansågs vara försvunnen och han anklagades för att ha mördat henne. Han hävdade att han var oskyldig och att polisen hade misshandlat honom svårt för att få honom att bekänna mordet. Teng Xingshan avrättades 1989. Sexton år senare, i juni 2006, visade det sig att hans fru fortfarande var i livet och att mordet aldrig hade begåtts.
                                                 
Källa: Amnesty

Ändå finns ett gäng i världen som är för dödsstraff.
Jo, jag undrar också var frugan varit i 16 år.

Solsken

Det är en underbar vårdag ute ifall någon har missat det. Ut och rör på er i solen vet jag! Mer sol till folket!

Påskgåtan är löst

Hade så mycket påskkänslor där ett tag för några veckor sedan. Trodde det berodde på det milda vädret och de sopade vägarna. Har dock kommit fram till att det beror på att jag fick en Release me-period igen. Lyssnade på den flera gånger om dagen bara för att jag kände för det. Det gjorde jag förra påsken också. Plötsligt är jag tillbaka i underbara lägenheten på Rue Chandieu med fönstrena på vid gavel, solen strålande på en klarblå himmel och en bakande och stökande jag sjunger högt för mig själv. Och ironisk nog sjunger hon (och jag) om och om igen

                       I am the rain that's coming down on you
                      That you shielded yourself from with a roof
                      I am the fire burning desperately but you're controlling me
                      Release me

(jo, det är raderna i slutet av låten då hon går upp några toner...)

Tulpandoft

104197-153
Mamma köpte ett gäng tulpaner till mig när hon var här. Sen kom ett stort fång härliga tulpaner (alla fick inte plats på bild) med blombudet i fredags. Nu luktar det tulpaner i hela lägenheten och jag blir glad varje gång jag ser de fina blommorna. Känner mig lite bortskämd faktiskt.

Besökstiden är slut

Nyligen kommit hem efter att lämnat Ninni på bussen mot Karlstad och min besöksvecka har därmed lidit mot sitt slut. Först var min kära mor på besök mån-tors och fick studiebesök i skolan, spring på stan å bio. Å så kom kära vännen Ninni och vi har gjort en ordentlig uppdatering av varandas liv, shoppat och svirat. Hade reunion med ett helt gäng igår. Det var snudd på Högsäterträff med lite inslag av Värmland och Bohuslän. Å så de där Stockholmarna såklart. Trevligt var det iaf. Nu hägrar dock skola som jag mer eller mindre ignorerat under besökstiden.
image154
Finaste Ninni redo att göra Stockholm