Snart på väg

I år ska jag fira nyårsafton i Köpenhamn. Det har jag aldrig gjort förut så det blir en ny erfarenhet. Om några timmar är jag på väg och mitt hem ser fortfarande ut som ett bombnedslag, jag orkar fortfarande inte ta tag i något i mitt liv och jag har fortfarande inte ens tittat på hemtentan vi har över jul eller det pm som en hel kurs hänger på. En vecka har jag på mig när jag kommer hem. Det är väl vanlig Emma-jag-jobbar-bäst-under-press-tid. Skulle vara vettigt att ha ett nyårslöfte om att jag ska skärpa mig. Men man ska ju inte lova sånt man inte kan hålla.

No one

I don´t worry cause everything is gonna be alright...

Snart är det dags

att göra någon form av sammanfattning av året som gått. Men jag väntar nog ytterligare en dag eller två. Jag måste ju faktiskt fundera på vad som hänt det senaste först.

Men först av allt ska jag ut å ta en öl med en jobbarkompis fastän jag helst av allt hade legat kvar under täcket och tittat på Grey´s tills jag somnade...

Sen är jag också lite sur för att jag tappade bort min fina, gröna mössa någonstans i Uppsala under dagen. Men jag hann med att hänga på Petter och luncha en sväng. Är det inte det ena får det väl vara det andra. Eller hur är det...?

Uppgörelse med förflutna?

Ibland känns det som om livet rullar på utan att man riktigt hänger med, utan bara står där vid sidan av och bara tittar på. Ibland känns det som om man hunnit med sjukt mycket under den där rullningen. Idag har jag lämnat in mina nycklar till mitt studentrum i Uppsala. Jag skrev på kontraktet hösten 2003. Det är ganska längesen men oj vad mycket som hänt sedan dess! Då var jag fortfarande tillsammans med Andreas. Ironiskt nog hittade jag ett inramat foto på oss som vi fick i julklapp det året, ungefär 3 dagar innan vi bestämde oss för att inte vara tillsammans längre.

Imorse fick jag en annan flashback genom ett sms som sa att idag för 2 år sedan sågs vi första gången. Två år... Det känns på något vis som en hel livstid har passerat sedan dess. Samtidigt minns jag  vilket café vi var på då och lite vad vi hade på oss. Vad jag inte visste då som jag fick veta idag var att han tyckte min mössa var ful. Både då och nu.


Dan efter dan efter dopparedan

Det är konstigt det här med julen: man håller på att kämpa och smussla och fixa med allt som ska hinnas med innan jul och vips är den över. Även om det bara är annandag jul idag så känns julen lite passé. Fast min kära stjärna ska självfallet hänga kvar i fönstret. Men även om det mesta med julen känns passé (mina föräldrar har åkt hem, vi har ätit julmat för sista gången i år och ris á la Malta tills magen nästan inte orkar med mig mer) så är det dags för nästa kapitel som verkligen har julanknytning: hanteringen och efterarbetet av julen.

Eftersom jag inte firat jul i min lilla lägenhet är efterarbetet inte så stort. Istället håller jag på med hantering av mina julklappar. Hantering i form av uppackning och installering och annat. Så för tillfället lyssnar jag på min nya Alicia Keys-skiva samtidigt som jag installerar i-tunes till min fina ipod. Å på bordet ligger Grey´s Anatomy och väntar tillsammans med några böcker. Och även om efterarbetet känns som ett litet projekt, är det ett väldigt trevligt projekt och ett projekt som kanske kommer hålla i sig till nästa års jul.                
               
image135
         
image134

Jul jul, strålande jul

Det blev en lång men mycket mysig julafton igår. Fia och Olov hade ordnat det så mysigt hemma hos sig och vi åt och åt och åt som vi alltid gör. Och öppnade sjukt många julklappar. Jag kan konstatera att jag är bortskämd. Och att jag saknar min grabb som firar jul på Irland. Det är långt bort. Speciellt i juletider.

God jul önskar jag er alla

GOD JUL PÅ ER mina kära bloggläsare!

Hoppas ni alla har en lugn och skön jul med familjen! Det ska iaf jag ha.

Så om en liten stund är det dags för mig att ta tåget till Uppsala och möta upp kära familjen inför dagens julfirande. Insåg faktiskt i morse att detta nog är första julen som jag inte vaknar upp med familjen, åtminstone inte ens i samma stad. Det finns en första gång för allt.

Idag var också första gången jag drack saffran-och-chili-te. Absolut inte den sista gången. Det är grymt gott.

Nu ska jag hoppa in i duschen så jag kan dra på mig den gröna klänningen jag köpte i Krakow och göra mig julfin.

God jul igen!

Marathon 2008

Igår antog jag en riktig utmaning - jag ska springa marathon 2008. Det lutar åt att det blir i Köpenhamn den 18 maj men det är i dagsläget fortfarande lite oklart. Vad som dock inte är oklart är att jag ska ta mig från start till mål. Heja mig!

Dan före dopparedan

Så är det dags för min 25:e julafton snart. Konstigt det där, borde jag inte fira den lite extra kanske? Man fyller ju bara 25 en gång i sitt liv. Ligger i sängen och har lagt upp alla julklappar jag köpt i en prydlig (nåja) liten cirkel runt mig. Snart börjar jultradition á la Emma, nämligen att packa in alla julklappar och skriva rim till dem. Det är någon sjuk ritual jag har för mig varje år. Vägrar att packa in några paket före 23:e. Det ska vara julmusik och mys och jag ska sitta instängd i mitt rum. Oftast brukar klockan blivit alldeles för mycket, så jag är alldeles chockad över att jag redan är redo att börja inslagnings- och rimprocessen. Julafton 2007, jag är redo! (snart iaf...)

Stolt lillasyster

Gårdagen var en bra dag. Inte minst för min kära syster. Efter examenscermoni på skolan med tårfyllda farväl och lyckönskningar, samt utsparken för tjockmattorna, följde födelsedagskalas. Och ett telefonsamtal till min kära syster att hon fått jobb. Kvällen rundades av med restaurangbesök för att fira examen med övriga familjen. Jo, jag är stolt (och fortfarande lite avis).

104197-133
Fredrik och Sofia gör ett Brysselsteg för att fira att de nu tagit examen.

Lite halvtidig jul

Jag har haft dansken på besök några dagar igen. Och som vanligt var det alldeles för kort samtidigt som det var 3 bonusdagar vi inte planerat in förrän förra veckan. Det har som vanligt varit mysigt och denna gång har vi faktiskt pluggat lite. Viktigaste var dock kanske min halvdåliga introduktion till svensk julmat. Så igår gjorde vi något slags mini-julbord med lite korv, hemmagjorda köttbullar, skinka, ägg, lax, vörtbröd och julmust. Å så blev det knäck till efterrätt. Även om det inte kändes som ett regelrätt svenskt julbord lyckades vi iaf äta oss sjukt mätta och bestämma oss för att paketen inte ska öppnas förrän på julafton (det är någon oskriven regel jag har). Det kluriga är att vi inte firar jul samma dag. Han firar först 25:e (på Irland) så vi får väl se vems jul som gäller...

I övrigt går det som vanligt ganska kasst med skolan, tiden går alldeles för fort och jag är rätt trött. Har dessutom hamnat i en pysselfas när jag helst bara vill pyssla för att det är så roligt fastän jag borde göra andra saker. Som att skriva rent min långa telefonintervju jag hade med min handledare i Genève och skriva pm och hemtenta. Men jag ska fortsätta kvällen med att packa in paket. För imorgon är det min systers stora dag. Inte bara fyller hon år, hon tar examen och kan titulera sig både engelska- och gympalärare. Det är inte utan att jag är lite stolt. Och lite avundsjuk.


Igår fixade jag en massa pengar till Röda korset

104197-132
Jag skänkte inte pengarna personligen, men jag frågade sjukt många kunder igår och det är väldigt få som säger nej. Vi var inte bara nöjda med försäljningen igår (vi slog budget med en herrans massa 1000), vi skrapade ihop en massa pengar till Röda korset också. Den som kom på kampanjen Runda upp måste kunna luta sig tillbaka och känna sig nöjd.

Samtidigt kan jag förstå att det känns lite som en tiggarmentalitet som inte känns helt bra för butiken. Förra året hade butiken som policy att inte fråga kunderna utan bara runda upp om någon bad om att få göra det. I år ska vi försöka fråga kunderna och ibland känns det som om vi spelar på människors dåliga samvete. Och jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag vill vara den personen. Så jag är lite kluven kring frågan. Fast bara extremt lite kluven eftersom jag ser så otroligt många fler runda upp när vi frågar och tycker därför i det stora hela att det är kanon. Som en man som kom fram till kassan med en 10-krona och sa "Ni glömde fråga mig om jag ville runda upp och jag glömde det när jag stod där i kassan". Det gillar jag. Eller folk som rundar upp 168 kr. Eller de som tycker det känns fjantigt att runda upp en krona fastän det kanske är 5000 kunder som gör det på en dag. Allt är plus.
Glöm inte runda upp!

Exempel på vad jag kan komma pyssla med istället för att plugga

- Gå in på http://www.officer.se/ och göra testet. Det var ganska skojigt att gubben i bakgrunden stod och harklade sig under tiden man skulle svara. Ska erkännas att jag gjorde det två gånger eftersom jag första gången kände mig så trög i huvudet att jag knappt fattade vad man skulle göra. Men jodå, jag skulle bli en bra officer.

- Pilla med pärlor. Det är ju trevligt att greja när lusten faller på (som den så ofta gör när jag verkligen borde plugga).

- Sova. Jag är inne i en såndär sjukt trött period där jag helst skulle ligga nedbäddad största delen av dygnet.

- Dricka te och äta bulle (går iofs att kombinera med pluggandet, men görs väldigt sällan...)

- Titta och lyssna på Kubas anföranden i MR-rådet bara för att få sig ett skratt (kan tilläggas att jag tittar på Sveriges anföranden till min uppsats så denna kategori är inte helt lösryckt om än helt onödig för min uppsats. Ta er en titt. Jag lovar att även ni kommer skratta åt deras otrevliga och dryga kommentarer. Då är det ändå i diplomatvärlden. Undrar vad de säger off the record... http://www.un.org/webcast/unhrc/archive.asp?go=060926)

- Titta på julkalendern.

- Prata i timtal med grabben.

- Leta efter jobb som inte finns.

- Kolla mail (nej, faktiskt inte facebook. Har ledsnat ganska mkt på den och dessutom får man inläggen som mail numera och behöver inte logga in).

- Räkna efter hur pank jag egentligen är.

- Lyssna på samma låt 10 gånger och fundera på hur många gånger jag måste lyssna på den för att tröttna.

- Titta på min uppsats och inse hur mycket som återstår för att sedan börja om på listan igen.

Tur jag är en optimistisk pessimist. Sa på tåget till Uppsala för 1.5 månad sedan att om jag klarar den där tentan så kan jag klara allt. Å jag klarade tentan sjukt nog. Så, heja mig!

Någonstans i ingemansland

Allt oftare känner jag mig väldigt frustrerad över min situation som student/snart-arbetssökande-till-noll-jobb. De jobb jag skulle vilja ha är jag underkvalificerad för och jobb jag helst inte vill ha, men ändå kan tänka mig att få, är jag nästan överkvalificerad för. De vill inte ha en person med en examen eftersom de vet att personen vill vidare. Det där är svårt. Kan dessutom inte alls bestämma mig exakt för vad jag vill göra i vår och därför blir det extra svårt att förbättra min CV. Jag kan inte gärna ta på mig något uppdrag när jag inte vet om jag kommer att stanna. Det känns som om jag fastnat i en cirkel och kan inte klura ut vägen därifrån.

Fantastiska låt

Förknippar den i vanliga fall med stretch som sista låt på Jimmies boxpass men idag hörde jag den även i klänningsbutiken jag och syrran besökte. Lyssna på den. Du kommer också tycka om den!

http://www.youtube.com/watch?v=lzxn2FLAens

Klimatsmart?

www.dn.se kan man testa om man är klimatsmart. Det är inte vidare klimatsmart att ha en pojkvän boende i Köpenhamn och nyttja flyg när man ska träffas. Annars är jag en ganska duktig medborgare. Gå in och testa - det kan vara skönt att klappa sig själv på huvudet alternativt få en riktig tankeställare!


Choklad på kudden någon?

104197-131

Julkort

Sitter hemma och gör lite julkort istället för att plugga. Å så funderar jag på det här fenomenet med julkort. Lyckas ju alltid med att inte skicka till dem som skickar till mig samt att vara ute i dålig tid. Som postnissa undrar jag också om jag ska gilla julkort som gör att jag kan jobba extra eller hata dem för att de är så otympliga? Min slutsats blev att göra egna i kuvert. Men då slösar jag på miljön. Slutsats: julkort ger mest bara huvudbry och borde ignoreras i åtminstone ganska stor utsträckning. (Fast några personer är givna!)

Mitt danska skyddsnät...

...är kvar i Danmark och jag är tillbaka till verkligheten i Sthlm. Kanske Johan har rätt i att jag inte är lika kaxig och glad när jag lämnat mitt danska skyddsnät i Köpenhamn. Men än så länge går det bra. För jag har ju varit hemma i hela en timma... En sak är klar; det blir jobbigare och jobbigare att åka ifrån varandra. Speciellt då vi haft en härlig helg som innefattat en massa latmaskeri, mys och samtal om livet och det där. Sen har vi hunnit med fika med vänner både i Sverige och i Danmark och hängt ganska mkt uppe i Liseleje i sommarhuset fastän det är vinter. Å vad jag längtar tillbaka (alternativt hoppas på SJ...)

Snart på väg

Om bara några timmar är jag i Köpenhamn igen. Det ska bli så himla mysigt att ha en riktigt lång helg tillsammans även om den redan är mer eller mindre uppbokad. Men vi ska nog hinna med både födelsedagar, plugg i sommarhuset och fika med vänner. Kan inte vara framme snart nog.

Samkväm

Efter att socialiserat tre kvällar i rad med tre olika konstellationer kan jag konstatera att det är ganska trevligt att dricka glögg, äta pepparkakor och prata om allt och inget. Som att bli dömd av en okänd kille för att jag inte tyckte mina byggjobbare var trevliga, diskutera mina tidigare fördomar om troende människor, hur julkalendern är i år och varför Hanna inte tror på interkulturella äktenskap. Mycket skratt och mycket diskussioner blev det. Ikväll ska jag städa upp mitt lilla liv efter posten och skola eftersom jag imorgon åker till min grabb i några dagar igen. Längtar!

EM 2008

Grekland, Spanien och Ryssland. Salzburg och Innsbruck. Jag var helt övertygad om att Sverige skulle hamna i "dödens grupp" igen och kanske kan jag tycka att det var lite synd att de inte gjorde det. Sverige är ju ändå som bäst när de slår ur underläge. En sak är dock klar: matcherna i grupp C lär bli intressanta och Sverige har en ganska god chans att gå vidare från gruppspelet. Den som lever får se.

Julmys också

104197-130
Jag tycker självfallet inte att allt med julen är skit. Hade jag tyckt det hade jag inte tagit initiativ till lite adventsmys med mina vänner. Fast myset fick oanade höjder när planeringen överlades på min gode vän Johan. Så helt plötsligt behövde jag inte lyfta på ett finger men kommer iaf att förhoppningsvis få lite julkänsla i eftermiddag. Planerna är följande: julmarknad på stortorget i gamla stan följt av kikande på NK:s julskyltning (vi kan ju faktiskt inte hjälpa att de var konstiga och bestämde sig för att börja julskylta två veckor för tidigt...). Eftermiddagen avslutas sedan hos herr Hall med glögg, pepparkakor och annat tilltugg. Kanske ska det kännas som advent även hos mig. Har t.om satt upp min fina stjärna i fönstret (jag vet den hänger snett, men jag orkar faktiskt inte bry mig om alla oväsentligheter).